Het concertorgel

Als klein manneke fantaseert – de toen nog piepjonge – Marco den Toom al regelmatig over een eigen concertorgel. Een allround instrument met poëtische soloregisters à la Steinmeyer, de kracht van Cavaillé-Coll, veel Amerikaanse zoetigheid en het briljante van Hinsz. Kortom, een orgel waarop je álles zou moeten kunnen spelen. Maar ja, zo’n pijporgel bestaat alleen in de illusie. Toch laat het idee hem nooit helemaal los. “Kan zoiets, bij benadering, dan niet op een andere manier?”

Het concertorgel

Geïnspireerd door de spreuk ‘Droom niet je leven, maar leef je dromen’, deelt de organist zijn stille wens met Henk Strootman, CEO van Mixtuur-orgels uit Klundert. Marco: “Dit bedrijf is wereldwijd de absolute autoriteit op het gebied van audiotechniek in combinatie met virtuele orgels.” Strootman daagt Marco uit zijn ideeën gewoon maar eens om te zetten in een concreet plan, want “…bij Mixtuur houden we wel van een uitdaginkje.” Daarbij wordt hem op het hart gedrukt “vooral niet in beperkingen te denken…”

Marco: “Het duurde wel even voordat ik helder had wat mijn ideale orgel precies was. Pas na maanden puzzelen, rekenen én uitproberen kreeg ik er een beeld bij. Toen mijn visie langzaamaan gestalte kreeg, bleken het maar liefst vier projecten te moeten worden: de speeltafel, een sampleset, het front en at the end de toevoeging van echt sprekende pijpen.” De mannen van Mixtuur moeten wel even wennen, want Marco den Toom denkt nogal buiten de lijntjes. Toch komt er binnen afzienbare tijd groen licht vanuit het bedrijf: “We gaan ervoor, dit avontuur willen we voor geen goud missen!”

Ondertussen verhuist het gezin Den Toom van Hoevelaken naar het buitengebied van Nijkerkerveen. Daar is ruimte genoeg om naast het woonhuis een heuse orgelkapel te bouwen. Wanneer dit theatertje eenmaal staat, wordt er serieus gewerkt aan de orgelprojecten. Als eerste is de speeltafel en de zogenoemde sampleset aan de beurt.

“Terwijl mijn vrouw Heleen zich vooral bezig wist te houden met kleuren en uiterlijkheden, was ik oneindig in de weer met het uitdenken van de sampleset en de praktische werkzaamheid ervan aan de klavieren.” Voor de minder ingewijden: een sampleset is een verzameling opnames (digitale samples) van een bestaand pijporgel. Zo zijn er wereldwijd inmiddels honderden beroemde instrumenten – toon voor toon en register voor register – opgenomen. Via de computersoftware van Hauptwerk™ zijn al die gesamplede orgels virtueel te bespelen in je eigen woonkamer. “Voor mijn project is zo’n kant-en-klaar opgenomen set geen optie. Om nou een kapel te bouwen voor een replicaatje van het Domorgel of iets dergelijks…” Voor Marco’s droom is een beter plan nodig. Iets waarin hij wel gelooft. Hij gaat dan ook werken aan iets unieks en vooral iets eigens.

Het wordt een modern-symfonische compilatie van 200+ karakteristieke registers; een verzameling van favoriete klankensembles uit meer dan tien opgenomen instrumenten van over de hele wereld.  Ook bevat het instrument zo’n 500 echt sprekende pijpen. Diverse muzikale extraatjes uit de wereld van het theaterorgel completeren het ideaal van de musicus.

Het concertorgel
Het concertorgel
Het concertorgel
Het concertorgel
To top